ELITEROER TOG PÅ OG BLEV SÅ AFVÆNNET FRA SUKKER

I foråret 2015 havde Umahro en ny klient til første samtale i konsultationen.

Vedkommende har tidligere været på rolandsholdet i 4 år, har haft en pause og var nu klar til at gå efter en plads på landsholdet igen.

Konsultationen skulle både fokusere på nogle helt konkrete kostråd i form af opskrifter, så der kunne komme noget variation i og smag af de sunde råvarer, og fokus på problemer med anstrengelsesudløst astma.

Da klienten fortalte Umahro om nogle af kostrådene, hun var blevet givet i landsholdsperioden, sad han næsten med åben mund og polypper.

Desværre var det ikke model "wauv hvor fantastisk, nu har jeg lært noget nyt". Umahro blev i stedet skuffet og ked af det.

Alle ved jo, at roning er en udholdenhedssport og derfor må man endelig ikke gå ned på kulhydrater.

Men der er forskellige måder, at sørge for at dække sit kulhydratbehov på.

Udover rotræningen, så styrketrænede Umahros klient også en del i den periode, for at kunne generere endnu mere power i hvert rotag.

Og den kost roerne var blevet anbefalet at spise inden træningspas (og efter og på andre tidspunkter), var "bare det er hurtige kulhydrater og der er masser af dem, så er det godt".
Så saftevand, toastbrød med honning, boller med nutella, sukkerfyldte morgenmadsprodukter o.s.v.

Og for at være helt sikker på, at man ikke løb tør for energi, så skulle den slags nærmes skovles indenbords minutter inden træningspas, både rotræning og styrketræning.

Og selvfølgelig skulle al væske under træningspassene være energidrinks. (Dog ikke med koffein.)

Og resultatet: Umahros klient kom op på 30% kropsfedt selv med flere timers hård træning dagligt.
Desuden blev hendes appetitregulering ret dårlig, så hun hele tiden var sulten.

Hun følte, at hvis ikke hun fik energidrinks (altså sukker opløst i væske med eller uden smags- og farvestoffer), så var hun helt flad og energiforladt.

Men målet var, at hun skulle op i muskelmasse og ned i kropsfedtprocent, så hun blev en mere effektiv roer.

Så anbefalingerne virkede jo slet ikke.

Her var ordsproget "You can't outrun a doughnut" vist meget passende.

Vedkommende tog en pause fra landsholdet efter 2012, så i 2015 var det mindre end 3 år siden, at sådanne råd stadigvæk blev givet.

Og ja, selvfølgelig skal man have nok glykogen og blodsukker at trække på, når man skal lave udholdenhedssport ved høj intensitet, men derfra og til de anbefalinger vedkommende fik, jo det er forskellen på intelligens og et smut tilbage til den mørke alder.

Umahros råd til vedkommende var egentlig ret simple i forhold til at have nok energi til og under træning.

Energi til træningspas

  • Et godt måltid 2-2½ time inden med både protein, fedt og kulhydrater af den langsomme slags (fuldkornspasta, fuldkornsbrød, brune ris, kikærter, linser, bønner eller kartofler).
  • Kokosolie og kokosmælk: 1-2 spsk kokosolie i madlavningen eller 1-2 dl kokosmælk.
  • Få nok protein i løbet af et døgn: Fisk, æg, hytteost, skyr, kød, vildt, skaldyr, linser, bønner, valleprotein uden tilsætning og kikærter. Ram 1-1,5 gr protein pr kg kropsvægt.

PWO-måltider

  • Proteinshake samt 1 banan lige efter træning.

Blot en måned senere, havde klienten meget mere energi, nemmere ved at styre kropsfedtprocenten og hun var blevet afvænnet sukkervand og sukkersnacks.

Det er desværre ikke første gang, Umahro har oplevet kostanbefalinger til elitesportsfolk, der (diplomatisk sagt) ikke er helt optimale.

Umahro har også været vidne til unge talentfulde cykelryttere, der fik så mange kulhydrater, at de havde svært ved at holde sig vågne på træningslejre.

Nogle af dem havde faktisk afføring, der lugtede en smule gæret, når de blev sat på 4 dages sukker-show i forbindelse en lang træningsweekend.

Og så var der jo også en kampagne for et par år siden, hvor man anbefalede en kakaomælk eller chokoladebar lige efter træning med sloganet "det gør dig stærkere end at strække ud efter træning".

Den kampagne kørte i fulde alvor ude i træningshaller og fitnesscentre…og med flere idrætsforbunds velsignelse.

Og så er det jo ikke mærkeligt, at folk tror sportsernæring bare går ud på at indtage så meget sukker og så mange hurtige kulhydrater, som det overhovedet kan lade sig gøre.

Men det er ikke det, der virker!